Hapanjuurileivonta

Mulla on pian (27.1.) kaksi vuotta täyttävä Viljo-juuri, joka on ollut jonkin aikaa jääkaapissa käyttämättömänä. Haisi ihan kynsilakanpoistoaineelta, mutta ruokittuani sitä muutaman päivän, olen pystynyt leipomaan sen kanssa hyviä leipiä. Mutta tänään leivoin ehkä parhaimmat leivät ikinä 😛

Voin joskus toiste perehtyä paremmin juuren toimintaan, mutta jaan nyt reseptin näihin herkullisiin leipiin. Eilen illalla ruokin jo juuren, jotta se on tänä aamuna aktiivinen leivän leivontaan. Tämä alkuperäinen ohje on Eliisa Kuuselan Leipävallankumous-kirjasta, mutta muokkasin sitä tänään. Useasti leivän leipomisessa lisään vähän mitä jauhoja sattuu itsellä olemaan. Ja tykkään vähän suolaisemmasta leivästä, joten suolaakin menee tähän leipään vähän alkuperäistä ohjetta enemmän.

Kreikkalainen maalaisleipä

180 g aktiivista juurta
300 g vettä
500 g jauhoja, laitoin n. 200 grammaa sämpyläjauhoja ja loput vehnäjauhoja.
25 g hunajaa
Autolyysin jälkeen laitoin
18 g suolaa
20 g oliiviöljyä ja
pari kourallista siemensekoitusta, jossa oli ainakin pellavansiemeniä, auringonkukansiemeniä sekä kurpitsansiemeniä.

Sekoitin suolan, öljyn ja siemenet taikinaan ja nostelin taikinaa ehkä neljä kertaa kolmen tunnin aikana. Tämä nostelu auttaa taikinaa nousemaan ja muodostaa ilmataskuja taikinaan.
En tehnyt sen kummempia muotoiluja, vaan laitoin taikinan öljyttyyn vuokaan hetkeksi kohoamaan vielä. Uuni lämpenemään 250 asteeseen ja kun leivät tarpeeksi kohonneet, leivät uuniin pienen löylyn saattelemana ja vähensin lämpöä 220 asteeseen. Paistoin n. 40 minuuttia ja tuli näin kauniit leivät.Olen syönyt melkein toisen leivän kokonaan, on se niin hyvää 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s